Wytrawny Spatburgunder wytwarzany z gron kilku winnic położonych w Bad Neuenahr-Ahrweiler, Dernau i Rech. Leżakuje 16 miesięcy w używanych barrique. "W aromacie dostajemy pinotowy czar w pełnej krasie: wiśnie, truskawki, do tego odrobinę kakao, nut dymnych i pokruszoną skałę. Wino jest lekkie, ale przestrzenne, zniuansowane z mocnym, mineralnym rdzeniem, kremową fakturą, wyraźną taniną i nienagnanym, precyzyjnym krojem" Sławomir Sochaj, Winicjatywa (17.12.2019)
Riesling Kabinett inny niż wszystkie! Pochodzi z działki Grosse Lage - Rottgen, ma więcej alkoholu niż przeciętny kabinett (10%), posiada więcej ekstraktu, a cukier jest tylko dodatkiem do jego niesamowitej konstrukcji. 40 g cukru resztkowego, przy sporej kwasowości, daje wino na pograniczu półwytrawnego i półsłodkiego.
Riesling ze starych krzewów (70-80 lat), nie szczepionych na amerykańskich podkładkach. Gleba nie tylko łupkowa, ale też z dodatkiem pumeksu (!) Fermentowany spontanicznie na dzikich drożdżach. Pełne, wyrafinowane, ze słodkim, egzotycznym owocem. Nieco więcej cukru podkreśla dojrzałość owocu. Zaskakujący Riesling.
Riesling pochodzący z mozelskich tarasów. Fermentowany spontanicznie na dzikich drożdżach. Owoc jest dojrzały, słodkie jabłko, brzoskwinia, ananas, ale równoważy go spora mineralność i długi pikantny finisz. Najbardziej wytrawne wino z Weingut Knebel. Wszyscy fani Rieslinga będą zadowoleni!
Podstawowy Riesling z Weingut Knebel z przyjemnym balansem cukru i kwasowości. Fermentowany spontanicznie na dzikich drożdżach. Dużo owocu - jabłko, cytryna, pomelo oraz delikatna mineralność. Świetny stosunek ceny do jakości. Bardzo uniwersalny Riesling do połączeń kulinarnych
Wodnik to jedyne polskie, czerwone musujące wino. Mirosław Krasnowski nazwał je pet-natem oraz "Merret musem". Wino wytwarzane jest metodą klasyczną, czyli musowanie uzyskane jest poprzez drugą fermentację w butelce. Na etykiecie wina pojawia się oblicze Christophera Merreta, który jako pierwszy w 1662 opisał tą metodę. Wino nie było degorżowane, więc na dnie butelki znajdziemy naturalny osad. Wodnik zbudowany jest na szczepach Leon Millot (70%) i Allegro (30%) i nie był siarkowany. Musowanie jest dość intensywne (3,5 bara). Nos jest bardzo owocowy. Pojawia się czereśnia, ciemna wiśnia i jagoda. Uroku dodaje botwinkowy niuans. Gdy się nieco ogrzeje, można doszukać się aromatów jagodzianki. Usta są wytrawne (zero cukru), orzeźwiające, o soczystej kwasowości i delikatnej taninie. Przyjemna, kremowa tekstura współgra z subtelnym musowaniem. W smaku dominuje leśna jagoda i ciemna wiśnia z delikatnie ziołowym finiszem.
Wytrawne, czerwone wino wytwarzane z odmian Allegro, Regent i Rondo (proporcje procentowe 45/45/10). Macerowane 21 dni w niskiej temperaturze. Nie było beczkowane. Kolor ciemnorubinowy z delikatnym fioletowym refleksem wskazującym na młodość wina. Nos czysty, owocowy, pełen aromatów dojrzałej śliwki węgierki i owoców leśnych - czarnego bzu i czeremchy. Można doszukać się atramentowego niuansu. Usta są wytrawne (2,6 g cukru), o podwyższonej kwasowości i wyraźnej taninie przypominającej skórkę dojrzałych leśnych owoców. W smaku odnajdziemy czarną porzeczkę, śliwkę i dojrzałą wiśnię. Charakteru dodaje przyjemny ziołowy finisz.
Wytrawne wino pomarańczowe wytwarzane z odmiany Solaris. Macerowane 9 dni na skórkach (po 24h usunięte zostały pestki), fermentowane w stali w niskiej temperaturze (10-12 stopni), a następnie leżakowane 9 miesięcy w używanej barrique po ... Chianti! Tak, tak, w beczce po czerwonym winie. Pomimo mycia beczki, delikatny barwnik pozostał i zabarwił wino na niespotykany pomarańczowo-łososiowy kolor. Nos wina łączy ze sobą akcenty odmiany, walory stylistyczne win pomarańczowych oraz delikatny wpływ beczki. Wino urzeka aromatami brzoskwiń, nektarynek, pomarańczy, ale można też odnaleźć akcenty kandyzowanej marakui, cukru pudru, wanilii. W drugim nosie pojawia się kwiat bergamotki. Wino jest wytrawne, cukru resztkowego właściwie nie ma (0,2 g/l). Delikatna tanina wynikająca ze stylu jest niezwykle subtelna i podkreśla złożony charakter wina. Owoc jest soczysty i przyjemnie kwasowy, dzięki czemu degustacja tego wina sprawia olbrzymią przyjemność. W smaku dominuje śliwka renkloda, nektarynka oraz antonówka. Na finiszu pojawia się nuta migdałów.