Weingut Knebel
Weingut Knebel to butikowy producent jakościowych win nad Mozelą. Autorem win jest Matthias Knebel, który wytwarza wina od 2004 roku. Matthias uprawia wyłącznie Rieslinga, który obrasta niemal 8 hektarów stromych mozelskich zboczy. Wina fermentują spontanicznie na dzikich drożdżach i długo dojrzewają na osadzie. Charakteryzują się nie tylko energią, ale i wyjątkową jak na Rieslingi kremowością.
Weingut Jean Stodden
Weingut Jean Stodden to renomowany producent z niemieckiego regionu Ahr. Zarówno region, jak i Stodden słyną z czerwonych win zbudowanych na szczepie Pinot Noir. Alexander Stodden, właściciel winnicy i enolog wytwarza wina na 8,5ha winnic usytuowanych w Bad Neuenahr-Ahrweiler, Dernau, Mayschoss i Rech. Winnica należy do organizacji VDP. Fantastyczny poziom win odzwierciedla już jakość win klasyfikowanych jako Gutswein (J i JS). Wina GG to natomiast poziom światowy i najlepsze Pinoty Niemiec.
Winnica Zodiak
Winnica Zodiak ulokowana jest we wsi Zagozd, niedaleko Drawska Pomorskiego w województwie zachodniopomorskim. Areał liczy jedynie 1ha, a co za tym idzie produkcja jest "butikowa". Roczna produkcja nie przekracza 3000 butelek, a poszczególne wina to krótkie serie po 300-500 butelek. Wina z Winnicy Zodiak to wina autorskie, ponieważ winiarz Mirosław Krasnowski wszystko robi własnymi rękoma - od początku do końca. Otoczona łąkami winnica, prowadzona jest ekologicznie, z poszanowaniem ekosystemu.
Weingut Katrin Wind
Katrin Wind to niezwykle uzdolniona, młoda winemakerka z Arzheim w Palatynacie. Pracowitość, pasja i umiejętności Katrin, a także doskonałe terroir na "Małym Kalmicie" (wapienna gleba) pozwalają jej na wytwarzanie doskonałych win. Specjalnością Katrin są ultra wytrawe, mineralne wina fermentowane spontanicznie na dzikich drożdżach. Produkcja niewielka, tylko 5ha, ale za to jakie efekty!
Weingut Messmer
Weingut Messmer to rodzinna winiarnia z Palatynatu. Winnice (łącznie niemal 30 hektarów) znajdują się w okolicach Burrweiler. Od 1997 roku Weingut należy do organizacji VDP. Na urozmaiconym terroir (piaskowiec, granit, łupek, wapień), uprawia się zarówno odmiany niemieckie, jak i międzynarodowe z naciskiem na Rieslinga i Pinoty. Od 2020 wina są organic i vegan.
Weingut Weedenborn
Weingut Weedenborn to 22 hektarowa posiadłość w Rheinhessen, usytuowana wokół Monzernheim i Westhofen na najwyższych parcelach w regionie. Prowadzona przez ambitną Gesine Roll. Połowa areału należy do odmiany Sauvignon Blanc, a sama Gesine została okrzyknięta niemiecką królową tego szczepu. Wina Weedenborn są wytrawne, powściągliwe, ale niezwykle precyzyjne. Na uwagę poza Sauvignon Blanc zasługuje też Chardonnay, Weissburgunder, Riesling i długo dojrzewające na osadzie Sekty.
Weingut Robert Weil
Weingut Robert Weil to klasyka Rheingau! Jednym tchem wymieniany wśród najlepszych producentów Niemiec w kontekście Rieslinga. W czwartym pokoleniu Weingut prowadzony jest przez Wilhelma Weila. Winnice usytuowane są na łupkowo-lessowych wzniesieniach (na 90 ha!), a wina Weila są krystaliczne i na wskroś mineralne. Weingut od samego początku należy do stowarzyszenia VDP (Robert Weil był jednym z założycieli stowarzyszenia). Winnice są w trakcie konwersji na uprawę organiczną.
Coral Duero
Coral Duero to 30 ha starych winnic. Najmłodsze krzewy sadzone były w 1944 roku, a najstarsze w 1880 i przetrwały filokserę. Areał może wydawać się spory, ale krzewy ze względu na ubogą glebę sadzone były w odstępach 3 metrów. Biorąc pod uwagę ilość krzewów na hektar oraz wiek winorośli i niskie owocowanie - wydajność jest mikroskopijna. Esencjonalność owoców idzie w parze z kontynentalnym klimatem Toro oraz ilością nasłonecznienia sięgającą 3000 godzin rocznie. W efekcie wina są bardzo skoncentrowane przy sporej kremowości. 100% Tempranillo.
Pago de Tharsys
Pago de Tharsys to producent stałych i musujących win z Valencii (terytorialnie 12 hektarów w Utiel-Requena). Winiarnia najbardziej znana jest ze swoich Cava. Dla potrzeb win musujących używa się Macabeo, Parelladę, Garnachę, a nazwet Bobal, z którego powstaje wyjątkowe wino musujące "Unico". Właściciel Pago de Tharsys - Vicente Garcia, uznawany jest za "ojca chrzestnego Cava w Valencii".
Vinos del Viento
Vinos del Viento to autorski projekt Michaela Coopera, Amerykanina osiadłego w Aragonii. Wysoko w górach w apelacji Campo de Borja, z gron pozyskiwanych ze starych winnic, wytwarza niezwykle energetyczne, czyste i naturalne wina. Większość jest spontanicznie fermentowana i wytwarzana w niskointerwencyjnym stylu.
Weingut Neder
Weingut Neder to rodzinny projekt z Ramsthal we Frankonii. Na 11 hektarach, w północnej części regionu, Lorenz Neder wraz z ojcem wytwarzają surowe, mineralno-roślinne Silvanery. Winiarnia należy do stowarzyszenia Ethos, które dba o tradycje regionu, promuje ekologiczną uprawę Silvanera na stromych zboczach.
Domaine Virgile Joly
Domaine prowadzona przez małżeństwo - Virgile'a i Magdalenę - położone jest w Langwedocji, na zboczach Terrasses du Larzac, w miejscowości Saint-Saturnin. 28 ha winnic uprawianych jest organicznie. Wina wytwarzane są tu z typowych dla Langwedocji odmian - Grenache, Syrah, Cinsault i Mourvedre, Grenache Blanc, Roussanne i Rolle, ale w wyjątkowej stylistyce - są jak na Langwedocję bardzo soczyste i lekkie.
Weingut Geil
Weingut Geil to rodzinna winiarnia w Rheinhessen, prowadzona aktualnie przez braci - Paula i Sebastiana. Grona pochodzą z winnic położonych wokół Monzernheim i Westhofen. Weingut Geil to specjaliści od win zbalansowanych, gdzie żywa kwasowość przełamana jest odrobiną cukru resztkowego.
Champagne Franck Pascal
Franck Pascal to jeden z pierwszych biodynamicznych producentów w Szampanii. Jest typowym "Recoltant Manipulant", tzw. "growerem", czyli wina wytwarza tylko z własnych gron. Jego winnice porastają zaledwie 4 ha w Valle de la Marne, a większość Szampanów zbudowana jest w głównej mierze na odmiane Pinot Meunier. Wina Francka Pascala są żywe, autentyczne, ale jednocześnie obfite i kremowe.
Weingut Durnberg
Weingut Durnberg to projekt premium w północnej Austrii - Niederostereich, z winiarnią w miejscowości Falkenstein. Durnberg to specjaliści w Grunerze Veltlinerze, którego wytwarzają niemal w każdym stylu. Weingut specjalizuje się w winach dłużej leżakujących na osadzie drożdżowym, dzięki czemu wina są kremowe i złożone. Na wapienno-gliniastej glebie świetnie też udaje się Zweigelt!