Image
Winnica Zodiak

Winnica Zodiak

Winnica Zodiak ulokowana jest we wsi Zagozd, niedaleko Drawska Pomorskiego w województwie zachodniopomorskim. Areał liczy jedynie 1ha, a co za tym idzie produkcja jest "butikowa". Roczna produkcja nie przekracza 3000 butelek, a poszczególne wina to krótkie serie po 300-500 butelek. Wina z Winnicy Zodiak to wina autorskie, ponieważ winiarz Mirosław Krasnowski wszystko robi własnymi rękoma - od początku do końca. Otoczona łąkami winnica, prowadzona jest ekologicznie, z poszanowaniem ekosystemu.
Image
Weingut Knebel

Weingut Knebel

Weingut Knebel to mały producent jakościowych win nad Mozelą. Autorem win jest młody i ambitny Matthias Knebel, który wytwarza wina od 2004 roku. Głównym szczepem jest Riesling, który obrasta niemal 8 hektarów stromych mozelskich zboczy, i fermentowany jest spontanicznie na dzikich drożdżach. Wina Knebla to czołówka najlepszych win w regionie, a Weingut Knebel należy do organizacji VDP.
Image
Weingut Jean Stodden

Weingut Jean Stodden

Weingut Jean Stodden to renomowany producent z niemieckiego regionu Ahr. Zarówno region, jak i Stodden słyną z czerwonych win zbudowanych na szczepie Pinot Noir. Alexander Stodden, właściciel winnicy i enolog wytwarza wina na 8,5ha winnic usytuowanych w Bad Neuenahr-Ahrweiler, Dernau, Mayschoss i Rech. Winnica należy do organizacji VDP. Fantastyczny poziom win odzwierciedla już jakość win klasyfikowanych jako Gutswein (J i JS). Wina GG to natomiast poziom światowy i najlepsze Pinoty Niemiec.
Image
Weingut Katrin Wind

Weingut Katrin Wind

Katrin Wind to niezwykle uzdolniona, młoda winemakerka z Arzheim w Palatynacie. Pracowitość, pasja i umiejętności Katrin, a także doskonałe terroir na "Małym Kalmicie" (wapienna gleba) pozwalają jej na wytwarzanie doskonałych win. Specjalnością Katrin są ultra wytrawe, mineralne wina fermentowane spontanicznie na dzikich drożdżach. Produkcja niewielka, tylko 5ha, ale za to jakie efekty!
Image
Sekthaus Krack

Sekthaus Krack

Gdy młodzi ludzie z wiedzą i otwartą głową zaczynają robić wino skupiając się wyłącznie na musującym, efekty muszą być zaskakujące. Tak jest w przypadku Christiana Kracka'a i jego braci Axela i Felixa. Winifikują spontanicznie, beczkują wina bazowe 9 miesięcy, degorżują ręcznie i trzymają wina na osadzie minimum 20 miesięcy. Mikroskopijna produkcja i skupienie na jakości owocują  jednymi z najlepszych musów w Palatynacie, a może i w całych Niemczech.
Image
Sekthaus Krack

Weingut Messmer

Weingut Messmer to rodzinna firma z Palatynatu. Winnice (łącznie 27 hektarów) znajdują się w okolicach Burrweiler. Od 1997 roku Weingut należy do organizacji VDP. Na urozmaiconym terroir, uprawia się zarówno odmiany niemieckie, jak i międzynarodowe z naciskiem na burgundzkie. Wina Messmer charakteryzują się wyjątkowym stosunkiem ceny do jakości, a linia win "Made in Pfalz" dedykowana jest gastronomii.
Image
Weingut Weedenborn

Weingut Weedenborn

Weingut Weedenborn to 22 hektarowa posiadłość w Rheinhessen, usytuowana wokół Monzernheim i Westhofen na najwyższych parcelach w regionie. Prowadzona przez ambitną Gesine Roll. Połowa areału należy do odmiany Sauvignon Blanc, a sama Gesine została okrzyknięta niemiecką królową tego szczepu. Wina Weedenborn są wytrawne, powściągliwe, ale niezwykle precyzyjne. Na uwagę poza Sauvignon Blanc zasługuje też Chardonnay, Weissburgunder, Riesling i długo dojrzewające na osadzie Sekty.
Image
Coral Duero

Coral Duero

Coral Duero to 30 ha starych winnic. Najmłodsze krzewy sadzone były w 1944 roku, a najstarsze w 1880 i przetrwały filokserę. Areał może wydawać się spory, ale krzewy ze względu na ubogą glebę sadzone były w odstępach 3 metrów. Biorąc pod uwagę ilość krzewów na hektar oraz wiek winorośli i niskie owocowanie - wydajność jest mikroskopijna. Esencjonalność owoców idzie w parze z kontynentalnym klimatem Toro oraz ilością nasłonecznienia sięgającą 3000 godzin rocznie. W efekcie wina są bardzo skoncentrowane przy sporej kremowości. 100% Tempranillo.
Image
Pago de Tharsys

Pago de Tharsys

Pago de Tharsys to producent stałych i musujących win z Valencii (terytorialnie 12 hektarów w Utiel-Requena). Winiarnia najbardziej znana jest ze swoich Cava. Dla potrzeb win musujących używa się Macabeo, Parelladę, Garnachę, a nazwet Bobal, z którego powstaje wyjątkowe wino musujące "Unico". Właściciel Pago de Tharsys - Vicente Garcia, uznawany jest za "ojca chrzestnego Cava w Valencii".
Image
Weingut Robert Weil

Weingut Robert Weil

Weingut Robert Weil to klasyka Rheingau! Jednym tchem wymieniana wśród najlepszych producentów Niemiec jeśli chodzi o Rieslinga. W czwartym pokoleniu Weingut prowadzi Wilhelm Weil. Winnice usytuowane są na łupkowych wzniesieniach (na 90 ha!), a wina Weila są krystaliczne i na wskroś mineralne. Weingut należy do stowarzyszenia VDP.
Image
Weingut Neder

Weingut Neder

Weingut Neder to rodzinny projekt z Ramsthal we Frankonii. Na 11 hektarach, w północnej części regionu, Lorenz Neder wraz z ojcem wytwarzają surowe, mineralno-roślinne Silvanery. Winiarnia należy do stowarzyszenia Ethos, które dba o tradycje regionu, promuje ekologiczną uprawę Silvanera na stromych zboczach.

Poniente sp. z o.o.
ul. Dąbrowskiego 26b, 62-030 Luboń

Sklep firmowy TASTING ROOM, Plac Asnyka 1, Poznań

Zapisz się do naszego biuletynu